„250 stepenika” – Documentarul despre campioana mondială U19 din anul 1987, nucleul de bază al campioanei mondiale de seniori din 1990

Luni (25.09), la Belgrad, a fost lansat un documentar destinat echipei naționale a Iugoslaviei care a cucerit titlul de campioană mondială U19 masculin, performanță obținută în urmă cu 30 ani, la Bormio, Italia. Intitulat „250 pași” materialul prezintă nucleul de bază al echipei care a cucerit titlul mondial la nivel de seniori trei ani mai târziu, în Argentina, înaintea destrămării Iugoslaviei și distrugerii relațiilor ce părea indestructibile între componenții retubabilei echipe.

La distanță de 30 ani de la titlul mondial U19, componenții amintitei echipe s-au întâlnit în capitala Serbiei. Aceștia au participat la ceremonia de lansare a documentarului. Acesta a fost denumit 250 pași deoarece acesta a fost numărul de pași pe care jucătorii i-au reperat urcând în fiecare zi trambulina de sărituri cu schiurile utilizată la Jocurile Olimpice de iarnă din anul 1984.

Antrenorul acelei echipe a fost Svetislav Pesic. Acesta a avut la dispoziție următorul lot de jucători:

4. Zoran Kalpić
5. Luka Pavićević
6. Nebojša Ilić
7. Toni Kukoč (MVP al turneului)
8. Miroslav Pecarski
9. Teoman Alibegović
10. Aleksandar Djordjević
11. Samir Avdić
12. Vlade Divac
13. Radenko Dobras
14. Dino Radja
15. Slaviša Koprivica

Documentarul începe cu Svetislav Pesic împachetând trofeul oferit campioanei mondiale U19 din anul 1987 și trimițându-l către unul din cei 12 jucători ai acelei echipe. De altfel, Pesic a trimis și primit trofeul de la toți componenții echipei.

Dino Radja a declarat în cadrul ceremoniei desfășurate în cursul acestei săptămâni la Belgrad că a fost nevoie de 27 ani ca membrii acelei echipe să se reîntâlnească. Ei au fost separați de conflictul care a produs atâtea pagube pe teritoriul fostei Iugoslavii în anii 90. Componenții echipei respective provin din actualele teritorii sârbește, croate, muntenegrene și bosniace.

De la acest eveniment au lipsit Divac și Kukoc, stabiliți în Statele Unite ale Americii.

Documentarul a fost produs de Radovan Maksimovic, fiind regizat de Vladimir Pajic și Vladimir Kurcubic. El poate fi urmărit în link-ul de mai jos, în limba sârbă.

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.