20 ani de la cea mai spectaculoasă și tensionată finală din istoria EuroBasket

20 ani de la poate cea mai spectaculoasă finală din istoria EuroBasket. Finala din 1995, ce a opus Iugoslavia și Lituania, la OAKA, din Atena. „Plavi” au învins redutabila selecționată baltică cu scorul de 96-90.

Partida a avut un grad de spectaculozitate ieșit din comun. Iugoslavii au prezentat o nouă variantă de excepție, demonstrând încă o dată că, în pofida problemelor prin care au trecut în anii 90 la nivel extra-sportiv, nimeni și nimic nu avea cum să le afecteze succesul. Cu atât mai mult cu cât pasiunea și dragostea acestui popor pentru jocul de baschet a fost și a rămas nemăsurată.

srb

Dejan Bodiroga în duel cu Arvydas Sabonis, în finala EuroBasket 1995

De cealaltă parte s-a aflat o redutabilă selecționată a Lituaniei din care au făcut parte majoritatea jucătorilor care la sfârșitul anilor 80 jucau pentru reprezentativa Uniunii Sovietice. De altfel, Lituania 1995 a fost exemplul clar al faptului că locomotiva baschetului sovietic a fost micuța nație din zona baltică.

Meciul s-a desfășurat pe teren neutru, în capitala Greciei. Cu toate acestea, tribunele de 20.000 locuri s-au dovedit a fi neîncăpătoare pentru un spectacol baschetbalistic de-a dreptul unic.

Partida a avut de toate. Nouă coșuri de trei puncte și un total de 41 puncte pentru Sașa Djordjevic, replică pe măsură din partea lui Sarunas Marciulionis, autor a 32 puncte și creatorul unor faze de senzație. Poezia scrisă de Arvydas Sabonis cu mingea în mână, ori replica de excepție a lui Vlade Divac. Slam dunk-ul devastator al lui Sașa Danilovic, pasiunea și talentul iugoslavilor ori jocul uns al balticilor. Totul completat de sportivi fabuloși pentru Dejan Bodiroga ori Arturas Karnisovas și Rimas Kurtinaitis.

Finala a avut parte și de momente tensionate. Balticii s-au retras la vestiare în semn de protest pentru maniera de arbitraj, dar apoi au revenit pentru a încheia meciul în teren. Publicul, în majoritate elen, a huiduit echipa Iugoslaviei inclusiv la festivitatea de premiere. De altfel, festivitatea de premiere a fost boicotată de Croația, medaliată cu bronz la acest eveniment, o măsură politică de prost gust și care nu va putea fi uitată vreodată de simpli iubitori ai sportului. Totul însă s-a întâmplat în anii 90, atunci când zona de Est a Europei resimțea puternic instabilitatea creată de tensiunile politice existente.

Iugoslavia a încheiat turneul cu un bilanț imaculat, ce a cuprins 9 victorii din tot atâtea partide disputate.

Sarunas Marciulionis a fost desemnat MVP al turneului. Cvintetul ideal a mai cuprins, alături de Marciulionis, următorii jucători: Arvydas Sabonis, Vlade Divac, Toni Kukoc și Fanis Christodolou.

Loturile echipelor clasate pe podium la EuroBasket 1995:

Iugoslavia – Dejan Bodiroga, Predrag Danilovic, Sașa Obradovic, Zoran Sretenovic, Zarko Paspalj, Miroslav Beric, Aleksandar Djordjevic, Zeljko Rebraca, Vlade Divac, Zoran Savic, Dejan Tomasevic, Dejan Koturovic

Lituania – Valdemaras Chomičius, Mindaugas Timinskas, Saulius Štombergas, Arūnas Visockas, Darius Lukminas, Gintaras Krapikas, Rimas Kurtinaitis, Arvydas Sabonis, Artūras Karnišovas, Šarūnas Marčiulionis, Gintaras Einikis, Gvidonas Markevičius.

Croația – Josip Vranković, Velimir Perasović, Arijan Komazec, Toni Kukoč, Vladan Alanović, Ivica Marić, Ivica Žurić, Stojko Vranković, Alan Gregov, Veljko Mršić, Dino Rađa, Davor Pejčinović.

Cei care cunosc istoria baschetului european, la simpla lecturare a acestor nume înțeleg ce fel de turneu continental a fost în 1995.

Articole din aceeași categorie

2 comentarii On 20 ani de la cea mai spectaculoasă și tensionată finală din istoria EuroBasket

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.