Analiză. Tinerii români din rotaţiile echipelor din LNBM

Ultimele sezoane ale LNBM ne-au adus în atenţie cel puţin un tânăr jucător român care a făcut pasul de la speranţă la certitudine.

În 2011, CS Otopeni îi propunea pe Bogdan Ţibîrnă şi Dani Popescu, ce, cu un sezon înainte trecuseră pe la Steaua Turabo şi care acum fac din nou echipă la CSM Oradea. Tot în aceeaşi perioadă, la Iaşi, răsărea Vlad Popovici, un tânăr ce între timp a ales să transforme baschetul în hobby (îl mai vedem jucând prin Liga 1), accentul punându-l pe cursurile de la facultatea de stomatologie unde este student.

Un sezon mai târziu, tot la o echipă ce se lupta din greu cu problemele financiare şi care a decis să abordeze campionatul cu (foarte) mulţi jucători români în lot, Dinamo Bucureşti, creştea în valoarea Leo Filip. Tânărul sportiv, care îşi făcuse junioratul al Timişoara, echipă la care s-a şi întors în vară, a fost al doilea cel mai bun recuperator ofensiv al sezonului regulat (2.82 reuşite pe meci), în faţa unor jucători precum Ionuţ Drăguşin şi Virgil Stănescu. De asemenea, la Miercurea Ciuc ajuns clujeanul Vlad Corpodean, care a fost titularizat în 45% dintre partidele sezonului regulat.

Şi anul acesta tinerii jucători români cu cea mai mare creştere valorică ne sunt prezentaţi tot de două formaţii ce se confruntă cu lipsa banilor: Farul Constanţa şi Concordia Chiajna.

Farul, care a avut un intersezon foarte incert şi care a decis să se înscrie în campionat doar după ce FRBaschet i-a oferit certitudinea că nu va retrograda, l-a împrumutat de la Timişoara pe Georgian Păun. În vârstă de doar 20 ani, jucătorul ce evoluează pe postul de extremă mică este liderul echipei la puncte pe meci (13.4) şi recuperări (6.2). Niciun jucător român mai tânăr de 25 ani nu a marcat atât de mult precum timişoreanul Farului.

Concordia, formaţia cu poate cele mai mari probleme financiare din LNBM, a decis să abordeze sezonul acesta cu lotul cu care, în vară, reuşea promovarea. Din acest lot face parte şi Bogdan Stăncuţ, un baschetbalist de 27 ani, ce cochetează cu prima scenă a baschetului românesc încă din 2008, dar care, până în acest an, adunase, în total, 42 prezenţe în ligă, cu o medie de aproximativ 8 minute pe meci. În acest an, la Chiajna, el a evoluat câte 27 minute în 14 partide şi are medii de 8 puncte şi 2.6 recuperări. Este al patrulea marcator al echipei, după sârbii Vuletic, care a părăsit luni liga, Petrovic şi Vasile Ştefan, un alt sportiv ce a renăscut sub comanda lui Vlastimir Vukadinovic. Stăncuţ nu intră în categoria tineri jucători români, dar progresul său merită menţionat într-un astfel de material. Dacă este să vorbim strict despre tineri promiţători de la Chiajna, vă invit să citiţi materialul despre Dimitris Rasty pe care l-am publicat în urmă cu ceva timp pe TotalBaschet.

Aruncând o privire peste restul Ligii, observăm că Timba Timişoara este pe locul trei în ceea ce priveşte numărul de jucători români folosiţi. Bănăţenii, care au utilizat în acest an un total de 19 sportivi, record al campionatului, au oferit minute la zece români. Liderul acestora este Florin Popa, un sportiv născut în 1988 care are medii de 10.1 puncte şi 3.1 recuperări pe meci. La cei 26 ani ai săi, Popa este al doilea marcator dintre jucătorii aflaţi în acest moment în lot şi cel mai eficient aruncător de la mare distanţă (38.5%). Alin Andrieş, Valentin Păcurariu, Alexandru Mihuţi, Daniel Pătru, Bogdan Costa şi Dominic Csender alături de veteranul Petru Csmor sunt ceilalţi români din rotaţia de bază a formaţiei antrenate de Bogdan Murărescu.

Lunând acum în ordinea clasamentului la zi formaţiile din Ligă, putem nota că:

–         La Asesoft, Adrian Guţoia şi-a făcut loc în rotaţia de bază alături de veteranii Burlacu şi Szijarto. În presezon, Dado Arnautovic i-a oferit minute bune de joc, ba chiar a cerut time-outuri sau a zabovit mai mult la vestiar special pentru a-i corecta greşelile. Cum era şi normal, în meciurile oficiale a fost altă poveste. Totuşi, tânărul gălăţean a primit în tur aproape 18 minute pe meci în Ligă şi 8 minute în EuroCup. Un alt jucător român utilizat de Arnautovic a fost Vlad Negoiţescu, care şi-a făcut loc în 6 partide în frontcourt-ul ploieştean, poate cel mai valoros din România.

–         CSM Oradea l-a „repatriat” în vară pe Titus Nicoară care a şi devenit liderul echipei la capitolele puncte marcate (14.3), recuperări (8.8) şi eficienţă (19.7). Bogdan Ţibîrnă (23 ani), aflat la al treilea sezon în tricoul „leilor roşii” primeşte aproximativ 3 minute în plus faţă de sezonul trecut (20 faţă de 17), iar Dani Popescu, al treilea român în rotaţia lui Achim, joacă aproximativ 15 minute pe partidă.

–         U Mobitelco, formaţie al cărui manager ne oferă, vară de vară, declaraţii cu un singur laitmotiv: creşterea tinerilor jucători români, are doar un singur astfel de baschetbalist în rotaţia de bază, pe Cătălin Baciu. Pivotul de 25 ani şi 216cm înălţime are carenţe în ceea ce priveşte tehnica individuală şi nu a reuşit să se impună în Ligă de la întoarcere din SUA, unde a evoluat pe perioada facultăţii.

–         Tal Karpelesz, israelianul cu paşaport românesc, este cel mai folosit autohton de la Energia Rovinari. Baschetbalistul în vârstă de 24 ani primeşte aproximativ 20 minute pe meci şi oferă la schimb medii de 9.2 puncte, 3.5 recuperări, 1.8 pase decisive, 51.7% procentaj la aruncările de 2 puncte şi 46.7% la cele de la mare distanţă, pliindu-se foarte bine pe jocul în viteză propus de Florin Nini. Pe lângă Tal, antrenorul gălăţean îi mai foloseşte în rotaţie pe Cătălin Vlaicu (28 ani, aprox. 12 minute) şi Barîş Aktaş (23 ani, aproximativ 5 minute). Din retur, la echipă a venit şi Daniel Tudosă. Aktaş  are acum un concurent român în backcourt iar staff-ul tehnic şi fanii aşteaptă progresul ambilor jucători.

–         BC Timişoara este o altă echipă ce a promovat în acest sezon tinerii jucători români. Nu a făcut la nivelul Farului sau al Chiajnei (nici nu avea cum ţinând cont de diferenţa de obiectiv), dar a avea în lot patru baschetbalişti autohtoni cu medii ce se învârt în jurul a zece minute de joc pe meci nu este de colo. În „era” Costescu, George Toth era liderul românilor în ceea ce priveşte numărul de minute de joc pe partidă. Petricevic, care a adus modificări importante lotului în zona pivoţilor, l-a folosit mai puţin. Tehnicianul bosniac i-a oferit mai multă încredere lui Dragoş Andrei (27 ani) şi, mai nou, lui Zoran Milencovic (23 ani, 15 minute contra BCM U Piteşti, pus să îl apere pe Pankracije Barac). În schimb, Leo Filip, revenit la Timişoara după anul petrecut la Dinamo, joacă mai puţin decât ne-am fi aşteptat la începutul sezonului.

–         BCM U Piteşti a mizat foarte mult pe români în presezon, după cum scriam şi aici. În meciurile oficiale a fost altă mâncare de peşte, doar Vlad Coropodean şi Iulian Orbeanu fiind folosiţi de Hristu Şapera un număr suficient de mare de minute încât să putem afirma că fac parte din rotaţie. După plecarea lui Ante Krapic, timpul de joc al lui Orbeanu a crescut, iar statisticile sale au fost pe măsură.

–         Gaz Metan Mediaş nu are jucători sub 25 ani în rotaţia de bază, dar are în lot pe unul dintre liderii generaţiilor ‘83-’90, pe Andrei Mandache. Românul (27 ani, poziţia 2) a fost titular în toate meciurile din turul plus în cele din EuroChallenge şi are o medie de 30 minute de joc în LNBM. Este al doilea marcator al echipei (14.5 puncte pe meci) şi are o medie de 38.7% la aruncările de 2 puncte, a doua valoare între fundaşii echipei. Accidentarea sa din meciul cu Craiova de la începutul acestei luni plus problemele medicale ale lui Tsiaras i-au făcut loc în echipă lui Vladimir Solopa, un jucător născut în Republica Moldova, care evoluează pe posiţiile 2-3. Solopa nu a jucat rău în partida din etapa precedentă a EuroChallenge şi este posibil să îl vedem pe teren şi marţie seară, contra celor de la Samara.

–         Steaua CSM EximBank se bazează, meci de meci, tot pe doi români trecuţi de prima tinereţe baschetbalistică: Virgil Stănescu şi Adrian Tudor. Pe parcursul turului de campionat i-am văzut însă pe teren pe pivotul Szabolcs Şanta (14 partide, 11 minute pe meci) şi pe conducătorul de joc Ghiţă Balmuş (6 partide, 10:38 minute). Minutele lui Radu Paliciuc au scăzut drastic faţă de sezonul trecut, în Liga 1, unde era un jucător de bază al echipei.

–          La CSU Atlassib Sibiu, BC Mureş Tg. Mureş, SCM U Craiova nu există în rotaţia de bază jucători români mai tineri de 30 ani.

Foto: pagina oficială facebook a CSM Oradea

Articole din aceeași categorie

1 comentarii On Analiză. Tinerii români din rotaţiile echipelor din LNBM

  • Ai uitat de Petrisor de la Timisoara, fundas de perspectiva dar care dupa plecarea lui Costescu primeste putine minute.
    Cred ca si Dragoste, Pogacean, Kuti si Lazar de la Cluj meritau mentionati pt ca au ptins ceva minute pe parchet in tur.
    Oricum meritoriu demersul tau in conditiile in care pe totalbaschet nu se mai scrie NIMIC despre juniorii romani.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.